Šta su kolačići (cookies) i u koju svrhu se koriste?

Kolačići, odnosno ’cookies’, su informacije koje internet stranica šalje računaru korisnika. Oni obično čuvaju vaša podešavanja za internet stranicu, kao što su željeni jezik ili adresa i sl. Kasnije, kada opet otvorite istu stranicu, pretraživač šalje nazad kolačiće što omogućava da vam se na stranici prikažu informacije prilagođene vašim potrebama. Takođe, ovi kolačići su neophodni za brži, efikasniji pristup našoj stranici kao i za njenu bezbednost, čime vam se omogućuje brža, jednostavnija, sigurnija i lakša pretraga.

Kolačići povezani s društvenim mrežama omogućavaju pristup društvenim mrežama i deljenje sadržaja. Podaci o pregledu stranice se čuvaju u vidu log in datoteka. Svaki takozvani log zapis podataka se sastoji od: internet stranice sa koje ste pristupili našoj stranici, IP adrese, vremena i datuma pristupa stranici, upita posetioca stranice, http kod odgovora, preuzete količine podataka, informacije o pretraživaču koji koristite, kao i informacije o vašem operativnom sistemu. Neki kolačići su privremeni i nestaju kada isključite pretraživač, a drugi su trajni i ostaju na računaru.

Naravno, u svakom trenutku možete da odlučite da ne koristite kolačiće tokom posete našoj ili bilo kojoj web stranici. Međutim, imajte na umu da u tom slučaju neke funkcije i stranice neće raditi onako kako očekujete, kao i da ćete biti uskraćeni za što bolju mogućnost pretrage. To možete učiniti tako što ćete na pretraživaču podesiti da se kolačići ne čuvaju kao i da se već sačuvani obrišu. Za onemogućavanje i brisanje kolačića potražite uputstva u opciji „Pomoć“ vašeg internet pretraživača. 

Šta je Google Analytics i čemu služi?

Za analizu poseta i kvaliteta korišćenja naših web stranica koristi se Google Analytics, zvanična internet alatka čuvenog Google servisa, što čini i naša kompanija. Ovu uslugu pruža kompanija Google Inc. („Google“) koja primenjuje kolačiće koji se čuvaju na vašem računaru i koji omogućuju analizu korišćenja naše internet stranice. Ovi kolačići omogućavaju da vaše korisničko iskustvo, kao i naše usluge, poboljšamo u skladu sa vašim željama odnosno sa pokazateljima kako koristite našu internet stranicu. Ono što dodatno napominjemo vaša sigurnost je korišćenjem naših web stranica trajno zagarantovana visokim standardima politike privatnosti koje primenjujemo! Kako je gore pomenuto, možete onemogućiti čuvanje kolačića putem podešavanja na vašem pretraživaču. Osim toga možete sprečiti čuvanje podataka nastalih od strane kolačića i podataka koji se odnose na web stranicu koju koristite kao i obradu ovih podataka od strane Google-a, tako što ćete skinuti i instalirati Browser-Plugin. Molimo da obratite pažnju da je korišćenje aplikacije browser-plugin rezervisano samo za neke pretraživače kao i da ih nakon instalacije ne smete deaktivirati ili brisati kako bi se i nadalje zadržala deaktivacija od strane Google Analytics. Detaljnije informacije kako Google obrađuje vaše podatke pronaći ćete na sledećem linku. Linkovi ka drugim web stranicama 

Napominjemo da naša internet stranica može da sadrži linkove za upućivanje na druge web sajtove čiji sadržaj nije uvek u našem vlasništvu. Ti linkovi su postavljeni na našoj stranici isključivo radi dodatnog informisanja i lakšeg snalaženja samih korisnika. Mi ne uređujemo njihov sadržaj te ne snosimo nikakvu odgovornost njihovog uređivanja, sadržaja i posete istim. Obrada podataka na društvenim mrežama Zaštita naših pratilaca, kao i zaposlenih, nam je na prvom mestu zbog čega zadržavamo pravo da obrišemo, odnosno da prijavimo uvredljive i protivzakonite izjave kao i komercijalne reklame, pre svega zbog zaštita prava svih naših korisnika i zaposlenih. Pritom napominjemo, da shodno tome, ne možemo da preuzmemo ogovornost za komentare i linkove koje postavljaju naši pratioci. ARTicool koristi sledeće poznate društvene mreže: Facebook, Instagram, Youtube. Na navedenim društvenim mrežama obrađujemo sledeće podatke: vaše komentare, video snimke, fotografije, lajkove, reakcije na postove i druga obaveštenja, kao i druge podatke koje podelite sa nama. Vaše podatke obrađujemo samo u svrhu u koju ste nam ih i dali odnosno u svrhe u koje ste ih objavili na našoj društvenoj mreži. Ukoliko bude neophodno, vaše podatke ćemo podeliti na našoj stranici i zadržavamo pravo da iste obrišemo.

 Vaše podatke obrađujemo i u svrhu komuniciranja sa vama. Ukoliko nam putem društvene mreže pošaljete upit, možemo da vas uputimo na druge puteve komunikacije koji garantuju poverljivost. Imajte na umu, uvek imate mogućnost da nam poverljive upite pošaljete putem email adrese navedene u opštim informacijama ili putem kontakt obrasca. Ili putem našeg korisničkog servisa. Takođe, naš online servis ne odgovara i nema veze sa načinom korišćenja podataka od strane same kompanije Facebook, kao vlasnika platforme ovih društvenih mreža. Kao ni načine njihove oglašivačke prakse. Takođe, naša kompanije koristi usluge Facebook kompanije u smislu delenja sadržaja i promocije istog na društvenim mrežama u skladu sa datim mogućnostima same kompanije Facebook i njihovim načinom poslovanja i prikupljanja podataka. 

Za više informacija o generalnoj Facebook praksi privatnosti posetite: http://www.facebook.com/policy.php Ukoliko vas zanima da saznate više na koji način sama Facebook platforma sakuplja i čuva podatke posetite: http://www.facebook.com/help/186325668085084 i http://www.facebook.com/about/privacy/your-info#everyoneinfo 

Izmena Politike privatnosti

ARTicool je ovlašćen da s vremena na vreme ažurira ovu Politiku privatnosti, bez prethodne najave, a sa ciljem da se unesu izmene do kojih je došlo u praksi obrade podataka. Izmenjeni tekst Politike privatnosti će biti objavljen na veb-sajtu i stupiće na snagu odmah po objavljivanju. Bilo kakvo korišćenje internet stranica od strane Korisnika nakon obaveštavanja o izmeni Politike privatnosti podrazumevaće da je Korisnik prihvatio promene i da je dao saglasnost za dalju upotrebu ličnih podataka. Prihvatanjem ove Politike se obavezujete da povremeno iznova pročitate Politiku privatnosti kako biste se upoznali s eventualnim promenama. 

Ukoliko nastavite da koristite internet stranice nakon izmene Politike privatnosti, pretpostavlja se da ste se upoznali s izmenama, da ih razumete i u celosti prihvatate. Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja i nedoumica stojimo vam na raspolaganju, pišite nam na info@articool.rs

Kontaktirajte nas
Dostava za celu Srbiju!
+381(0)694858061
info@articool.rs
https://www.articool.rs/wp-content/uploads/2019/10/newsletter-articool-640x206.png
Newsletter

    Please prove you are human by selecting the Flag.